Vind ons

  • 1.2 km
    AFSTAND VANAF HET CENTRUM

  • 12.4 km
    AFSTAND VANAF HET VLIEGVELD

  • Adres
    PENSTRAAT 130  WILLEMSTAD, CURAÇAO

Boek jouw kamer of appartement

Bel ons

070 - 2211425
Gelieve een trefwoord invullen om de site te doorzoeken

10 leukste musea op Curacao

Curacao is meer dan alleen zon, zee en strand. Er is ook een hoop cultuur. De musea op Curacao zijn net zo veelzijdig als het eiland zelf. Het museumaanbod is niet alleen divers, maar ook erg uitgebreid. Curacao kent een lange en rijke geschiedenis waarvan verschillende aspecten worden uitgelicht in verscheidene musea. Een museumbezoek is een leuke manier – voor jong en oud – om meer te leren over bijvoorbeeld de geschiedenis van Curacao, wat voor kunst er gemaakt wordt of hoe het er vroeger op zee aan toeging. Om u op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt van de 10 beste musea op Curacao die u waarschijnlijk niet wilt missen als u een interesse voor de Curacaose cultuur heeft.

Curacao Museum

Het Curacao Museum is het eerste (en tijdenlang enige) museum van het eiland. Het koloniale museumgebouw is ingericht met traditioneel mahoniehouten meubilair uit de 19e eeuw. Hier rondlopen is al een ervaring op zich – de geschiedenis is er letterlijk tastbaar. Daarnaast richt het Curacao Museum zich vooral op Westerse invloeden binnen de Curacaose cultuur, bijvoorbeeld op het gebied van kunst. Er zijn tal van schilderijen van internationale en lokale kunstenaars te bezichtigen. Ook worden er eeuwenoude gebruiksvoorwerpen van oude indianen tentoongesteld. Het Curacao Museum is één van de best bewaarde tijdscapsules van het eiland.

   


Wellicht ook interessant: 

Hoe verblijft u veilig op Curacao?

Curacao Maritime Museum

Voor liefhebbers van zee- en scheepsvaart is het Maritiem Museum Curacao een absolute aanrader. Door de gunstige ligging van Curacao (veel internationale handelsroutes komen hier samen) en de goede havens kent het eiland een indrukwekkende maritieme geschiedenis. Nederland speelde hierin ook een grote rol. In het Maritiem Museum Curacao gaat u ruim 500 jaar terug in de tijd met behulp van oude scheepsmodellen, navigatieapparatuur en nautische kaarten. Er zijn verschillende rondleidingen door het museum en u kunt een rondvaart maken door de haven.

Kura Hulanda

Op het eerste gezicht lijkt Curacao één grote mengelmoes van culturen. De taal is een combinatie van Spaans, Nederlands en Engels. De bevolking woont in het Caribische gebied maar is Nederlands en huidskleur zegt niks over je afkomst. Toegegeven: dat klinkt inderdaad als een mengelmoes. In het antropologische Kura Hulanda museum komt u erachter waarom dat zo is. Er wordt een beeld geschetst van de eerste bewoners van Curacao en de ingrijpende rol die de (Nederlandse) slavenhandel heeft gespeeld. Ook worden er bijzondere Antilliaanse en Afrikaanse kunstwerken tentoongesteld. Een bezoek aan het Kura Hulanda museum verbreedt uw perspectief vooral wat betreft de verstandshouding tussen Caribische en Europese Nederlanders.

Jewish Cultural Historical Museum

Curacao kent een grote en zeer actieve joodse gemeenschap. Grote trots is de prachtige Mikvé Israël-Emanuel synagoge; de oudste synagoge van het westelijk halfrond (en die nog steeds in gebruik is). Het Joods Cultuur Historisch Museum is hier onderdeel van en bezit veel waardevolle kunstvoorwerpen uit de geschiedenis van de joodse gemeenschap. De synagoge en het Joods Cultuur Historisch Museum delen dezelfde ingang, dus u kunt beide gemakkelijk bezoeken.

Tula Museum

Het Tula Museum is vernoemd naar een slaaf, Tula, die de opstand tegen slavernij leidde vanuit het landhuis en de omringende plantage waar tegenwoordig het museum is. U herkent deze naam wellicht van de film Tula: The Revolt met Danny Glover in de hoofdrol. Een gids neemt u mee terug in de tijd van slavernij aan de hand van verhalen en bewaarde voorwerpen. De interactieve rondleiding is erg bijzonder omdat het zich allemaal op deze locatie heeft afgespeeld. Het is een stuk geschiedenis dat altijd belangrijk zal blijven voor de Antilliaanse cultuur en de totstandkoming ervan.

Kas di Pal’i Maishi

Het Kas di Pal’i Maishi is een klein museum in een traditioneel kleistenen huis met een typische dakconstructie van maisstengels met een muur gemaakt van hout, modder en mest; de muren zijn aflopend en het erf wordt begrensd door een cactushaag. Kas di pal’i maishi betekent letterlijk huis van maïsstengels en takken, omdat het dak hiervan gemaakt werd. Tot ongeveer het jaar 1950 woonde de plattelandsbevolking van Curacao in huisjes zoals deze. Sommige zijn bewaard gebleven en zelfs gerestaureerd. De expositie toont ook de dagelijkse taken die mensen verrichtten rond het huisje en in de onmiddellijke omgeving. Het museum is geopend van 10.00-14.00 uur. 's Maandags gesloten.

Savonet Museum

Het Savonet Museum vertelt het verhaal van de vroegere bewoners van Curacao: de Arowak Indianen. Ruim 4000 jaar geleden kwamen zij voor het eerst naar Curacao en nog steeds maken zij deel uit van de geschiedenis. Met behulp van informatie, afbeeldingen en antieke voorwerpen wordt in het Savonet Museum de link gelegd tussen het verleden en het heden.

Octagon Museum

Op het terrein van het Avila Beach Hotel treft u een opvallende achtkantige koepel aan. Vroeger was dit tijdelijk de thuisbasis van de Venezolaanse vrijheidstrijder Simón Bolívar, tegenwoordig is het kleine museum een ode aan zijn vrijheidsideaal. Het was in “het Octagon” dat de Venezolaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar enige maanden doorbracht om ideeën en kracht op te doen om zijn troepen op nieuw bijeen te brengen ten einde het Spaanse koloniale bewind in Zuid-Amerika voorgoed ten val te doen brengen. De zusters woonden gedurende enige tijd in het achthoekige huis aan de zee. Bolívar zelf verbleef in een huis (genaamd “Het Plezierhuis”) gelegen dicht bij de drukke haven van Willemstad.“HetPlezierhuis” bestaat niet meer, maar het “Octagon”, heeft de tand des tijds aardig weten te doorstaan. Het museum is enkele ochtenden in de week geopend. U kunt de locatie ook huren voor bruiloften of andere bijeenkomsten. Doe mee aan een wandel tour naar Punda of Otrobanda die begint bij het Octagon Museum.

Curacao Postal Museum

Het Postmuseum van Curacao is de verzamelplaats voor ongeveer alles wat met post op de voormalige Nederlandse Antillen te maken heeft: postzegels, oude brievenbussen, weegschalen, enzovoorts. Twee keer per jaar worden er bijzondere internationale tentoonstellingen gegeven met themapostzegels van over de hele wereld. Wellicht is het leuk om vanaf hier een vakantiekaart naar het thuisfront te sturen – geheel in ouderwetse stijl.

Yotin Kortá

Curacao is altijd een eiland geweest waar veel nationaliteiten samenkomen. Dit is niet alleen terug te horen in de taal, maar ook terug te zien in de geschiedenis van betaalmiddelen. In het Yotin Kortá Muntenmuseum is deze geschiedenis zichtbaar gemaakt van het begin tot het heden; van schelpen tot de Antilliaanse gulden.

Wellicht ook interessant:

5 Redenen om in het laagseizoen naar Curacao te reizen

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om in het laagseizoen naar Cu...

10 Beste evenementen op Curacao

Met behulp van dit overzicht krijgt u een beeld van de beste even...

10 Beste Restaurants in Curacao

Op zoek naar een fantastisch restaurant? Wij hebben voor u de 10 ...