Vind ons

  • 1.2 km
    AFSTAND VANAF HET CENTRUM

  • 12.4 km
    AFSTAND VANAF HET VLIEGVELD

  • Adres
    PENSTRAAT 130  WILLEMSTAD, CURAÇAO

Boek jouw kamer of appartement

Bel ons

070 - 2211425
Gelieve een trefwoord invullen om de site te doorzoeken

5 belangrijke feiten over orkanen (in het Caribisch gebied)

Elk jaar van juni tot december is het orkaanseizoen. Orkanen zijn grote, wervelstormen. Zodra orkanen ontstaan, voorspellen de weersverwachters het pad dat de desbetreffende orkaan zal afleggen. Ook voorspellen ze hoe krachtig deze worden. Er zijn vijf categorieën orkanen (1-5), deze zijn gebaseerd op hun windsnelheid. Orkaanseizoen 2017 was extreem actief; Orkaan Irma (categorie 5) was één van de meest krachtige stormen in de geschiedenis. Dit is wat u moet weten over orkanen (in het Caribisch gebied).

Het orkaanseizoen piekt in September

Van juni tot december is het orkaanseizoen. De piek van het orkaanseizoen is in september, dan slaan de zwaarste orkanen in. In september 2018 hebben veel Caribische eilanden verwoestende schade opgelopen door orkaan Irma, Jose en Maria. Sint Maarten, Barbuda, Dominica en Puerto Rico werden het zwaarst getroffen. Een orkaan op Curacao komt echter zelden voor.

Wat is de orkaangordel?

De eilanden die getroffen worden door orkanen bevinden zich over het algemeen in de orkaangordel; een gebied in de Atlantische Oceaan met het meeste kans op orkanen. Curacao ligt buiten deze orkaangordel; het orkaanseizoen is voor Curacao dus vrijwel ongevaarlijk. Meer Caribische eilanden buiten het orkaangebied zijn Aruba, Bonaire, Barbados, Saint Vincent en de Grenadines, Grenada, Trinidad en Tobago, Providencia Island, San Andrés en de eilanden van Venezuela.

Geboorteplaats van orkanen

De kans is aanwezig dat we in de toekomst meerdere en zwaardere orkanen in de Atlantische Oceaan, de Golf van Mexico en de Oostelijke Stille Oceaan zullen ervaren. Hoewel de Sahara-woestijn erg droog is en orkanen zeer nat zijn, hebben ze wel invloed. Orkanen ontstaan in stormsystemen nabij de westkust van Noord-Afrika. De wetenschappelijke reden waarom, is door de stofstormen van de Sahara-woestijn en de overgang van onweer van de westkust van Afrika (vlakbij Kaapverdië). De wateren in de Noord-Atlantische oceaan zijn vaak op hun warmst wanneer de Sahara op z’n heetst is, van juli tot oktober, dat betekent dat de kans op orkanen deze maanden het grootst is (vaak in september).

Orkanen en de opwarming van de aarde (klimaatverandering)

De beweging van hete en koude lucht zorgt voor gevaarlijke stormen. Deze stormen kunnen gezien worden als draaiende warmte motoren die aangedreven worden door warm water; het tweede ingrediënt die orkanen nodig hebben. Dat is ook waarom orkanen inherent zijn aan de opwarming van de aarde en waarom het een bedreiging is. We zouden ons daarom meer zorgen moeten maken over klimaatverandering en duurzaamheid aanmoedigen, ook in de reisindustrie. De opwarming van de aarde is niet bevordelijk voor een kalm orkaanseizoen, waardoor duurzaam toerisme belangrijker is dan ooit!

   


Wellicht ook interessant: 

5 manieren waarop het Avila Beach Hotel duurzaam onderneemt

 

Curacao en orkanen

Orkanen op Curacao zijn er nauwelijks. Het eiland wordt zelden getroffen door een orkaan. Curacao is gedurende de piek in het orkaanseizoen wel warmer dan normaal. Net zoals in Nederland gebeurde tijdens orkaan Ophelia in Ierland (2018). Dit komt doordat de orkanen alle wind wegnemen, wat zorgt voor minder wind op het eiland en dat resulteert in extra warmte. De laatste orkaan die Curacao trof was op 23 september in 1877. Omdat er tijdens deze tijd geen officiële namen aan orkanen werd gegeven, was deze zware storm lokaal bekend als orkaan "Tecla" of "Orkan Grandi" (wat grote orkaan betekent in het Papiaments).

   


Wellicht ook interessant: 

10 redenen waarom op vakantie naar Curacao

 

Wellicht ook interessant:

Hoe is het weer op Curacao?

De zon schijnt er namelijk bijna altijd en het is altijd warm wee...

Vermijd het kiezen van de verkeerde reisperiode naar Curacao

Vermijd het kiezen van de verkeerde reisperiode naar Curacao. Lee...

Reisgids voor beginners: Eilandhoppen naar de ABC eilanden

Het is gemakkelijk om een paar Caribische eilanden te verzamelen ...